醫學檢驗生物技術學系

醫學檢驗生物技術提供全方位的基礎醫學與臨床醫學檢驗技術、生命科學及生物技術之課程,培養優秀的實務人才,具有"實驗室專業(Laboratory profession)",以科學數據提供醫療診斷並可開創”生物技術”之應用,適合針對實驗工作有興趣及熱忱之專業選擇。學士班之教育目標為:養成有愛心、能力優秀、有理想之醫檢及生技人才。教學採小班上課,分小組實驗、實習,學生親自操作實驗及小組實習,學習效果良好。學生於一、二年級接受基礎醫學教育,三、四年級修習臨床檢驗課程、實驗、實習及生物技術課程。學生全數於成大附設醫院病理部實習,設備新穎,為優越之實習環境。碩士班之教育目標為:養成有研發能力之醫檢及生技人才。教學著重醫檢生技之研究與試劑開發,強化跨領域,中英文表達及思考領導等專業能力。以實驗室專業、生物科技之應用、分子檢驗試劑及方法之研發為目標,並提供醫檢人員繼續教育以培育高級醫檢管理及諮商人才,培育醫學生物科技研發人才。

指紋 查看啟用 醫學檢驗生物技術學系 的研究主題。這些主題標籤來自此機構會員的作品。共同形成了獨特的指紋。

Dengue Virus Medicine & Life Sciences
Virus Diseases Medicine & Life Sciences
Taiwan Medicine & Life Sciences
Enterovirus Medicine & Life Sciences
Severe Dengue Medicine & Life Sciences
Viruses Chemical Compounds
Proteins Medicine & Life Sciences
Clostridium difficile Medicine & Life Sciences

研究計畫 1995 2022

研究成果 1987 2019

An Aptamer Based Sandwich Assay for Simultaneous Detection of Multiple Cardiovascular Biomarkers on A Multilayered Integrated Microfluidic System

Sinha, A., Gopinathan, P., Chung, Y. D., Shiesh, S. C. & Lee, G. B., 2019 六月, 2019 20th International Conference on Solid-State Sensors, Actuators and Microsystems and Eurosensors XXXIII, TRANSDUCERS 2019 and EUROSENSORS XXXIII. Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc., p. 1075-1077 3 p. 8808551. (2019 20th International Conference on Solid-State Sensors, Actuators and Microsystems and Eurosensors XXXIII, TRANSDUCERS 2019 and EUROSENSORS XXXIII).

研究成果: Conference contribution

biomarkers
Sandwich
Biomarkers
Assays

An integrated microfluidic system for on-chip enrichment and quantification of circulating extracellular vesicles from whole blood

Chen, Y. S., Ma, Y. D., Chen, C., Shiesh, S. C. & Lee, G. B., 2019 一月 1, 於 : Lab on a Chip. 19, 19, p. 3305-3315 11 p.

Blood
Plasmas
RNA
Lab-On-A-Chip Devices
1 引文 (Scopus)

An integrated microfluidic system for rapid detection and multiple subtyping of influenza A viruses by using glycan-coated magnetic beads and RT-PCR

Shen, K. M., Sabbavarapu, N. M., Fu, C. Y., Jan, J. T., Wang, J. R., Hung, S. C. & Lee, G. B., 2019 一月 1, 於 : Lab on a Chip. 19, 7, p. 1277-1286 10 p.

Polymerase chain reaction
Influenza A virus
Transcription
Viruses