醫學檢驗生物技術學系

醫學檢驗生物技術提供全方位的基礎醫學與臨床醫學檢驗技術、生命科學及生物技術之課程,培養優秀的實務人才,具有"實驗室專業(Laboratory profession)",以科學數據提供醫療診斷並可開創”生物技術”之應用,適合針對實驗工作有興趣及熱忱之專業選擇。學士班之教育目標為:養成有愛心、能力優秀、有理想之醫檢及生技人才。教學採小班上課,分小組實驗、實習,學生親自操作實驗及小組實習,學習效果良好。學生於一、二年級接受基礎醫學教育,三、四年級修習臨床檢驗課程、實驗、實習及生物技術課程。學生全數於成大附設醫院病理部實習,設備新穎,為優越之實習環境。碩士班之教育目標為:養成有研發能力之醫檢及生技人才。教學著重醫檢生技之研究與試劑開發,強化跨領域,中英文表達及思考領導等專業能力。以實驗室專業、生物科技之應用、分子檢驗試劑及方法之研發為目標,並提供醫檢人員繼續教育以培育高級醫檢管理及諮商人才,培育醫學生物科技研發人才。

指紋 查看啟用 醫學檢驗生物技術學系 的研究主題。這些主題標籤來自此機構會員的作品。共同形成了獨特的指紋。

Dengue Virus Medicine & Life Sciences
Virus Diseases Medicine & Life Sciences
Taiwan Medicine & Life Sciences
Enterovirus Medicine & Life Sciences
Severe Dengue Medicine & Life Sciences
Viruses Chemical Compounds
Proteins Medicine & Life Sciences
Hepatitis B virus Medicine & Life Sciences

研究計畫 1995 2022

研究成果 1987 2019

An Aptamer Based Sandwich Assay for Simultaneous Detection of Multiple Cardiovascular Biomarkers on A Multilayered Integrated Microfluidic System

Sinha, A., Gopinathan, P., Chung, Y. D., Shiesh, S-C. & Lee, G. B., 2019 六月 1, 2019 20th International Conference on Solid-State Sensors, Actuators and Microsystems and Eurosensors XXXIII, TRANSDUCERS 2019 and EUROSENSORS XXXIII. Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc., p. 1075-1077 3 p. 8808551. (2019 20th International Conference on Solid-State Sensors, Actuators and Microsystems and Eurosensors XXXIII, TRANSDUCERS 2019 and EUROSENSORS XXXIII).

研究成果: Conference contribution

biomarkers
Sandwich
Biomarkers
Assays

An integrated microfluidic system for rapid detection and multiple subtyping of influenza A viruses by using glycan-coated magnetic beads and RT-PCR

Shen, K. M., Sabbavarapu, N. M., Fu, C. Y., Jan, J. T., Wang, J-R., Hung, S. C. & Lee, G. B., 2019 一月 1, 於 : Lab on a Chip. 19, 7, p. 1277-1286 10 p.

Polymerase chain reaction
Influenza A virus
Transcription
Viruses
1 引文 (Scopus)

An integrated microfluidic system with field-effect-transistor sensor arrays for detecting multiple cardiovascular biomarkers from clinical samples

Sinha, A., Tai, T. Y., Li, K. H., Gopinathan, P., Chung, Y. D., Sarangadharan, I., Ma, H. P., Huang, P. C., Shiesh, S-C., Wang, Y. L. & Lee, G. B., 2019 三月 15, 於 : Biosensors and Bioelectronics. 129, p. 155-163 9 p.

Sensor arrays
Biomarkers
Field effect transistors
Cardiovascular Diseases