電腦與通信工程研究所

本所於民國九十二年奉教育部核准成立碩士班,並經教育部於九十三年奉核准成立博士班。本所為前電機工程研究所之計算機及通訊兩組,很多畢業生目前已是電腦、網路、多媒體、資訊安全、訊號處理、電磁波與天線、及無線通信之重要幹部或負責人。 為了因應國內產業對資通訊人才之龐大需求、以及更進一步與南部產學研機構緊密結合,擴大研究領域與加強競爭能力,乃由電機研究所之計算機及通訊兩組合併組成為「電腦與通信工程研究所」,並於九十二年成立時加入本校電機資訊學院。 本所教師由目前成大電機工程學系之「資訊與系統組」及「通訊與網路」組,兩組教師所組成,無論在計算機工程、多媒體、資訊安全、訊號處理、網路、電磁波與天線、及無線通信方面的研究在國內外均享有盛名。 本所與電機系及本校相關跨領域研究群合作關係密切,為台灣資通研究領域的重要據點,肩負國內資訊與通信之技術研發、教育、及訓練之重責,培養計算機工程與通信高科技之人才,配合國家與產業之需要,厚植我國在全球資通科技之實力與競爭力。

指紋 查看啟用 電腦與通信工程研究所 的研究主題。這些主題標籤來自此機構會員的作品。共同形成了獨特的指紋。

Code division multiple access Engineering & Materials Science
Discrete cosine transforms Engineering & Materials Science
Image coding Engineering & Materials Science
Communication Engineering & Materials Science
Wireless sensor networks Engineering & Materials Science
Pixels Engineering & Materials Science
Antennas Engineering & Materials Science
Wireless local area networks (WLAN) Engineering & Materials Science

研究計畫 1995 2020

研究成果 1984 2020

Simplified neural networks with smart detection for road traffic sign recognition

Yang, W. J., Luo, C. C., Chung, P-C. & Yang, J-F., 2020 一月 1, Lecture Notes in Networks and Systems. Springer, p. 237-249 13 p. (Lecture Notes in Networks and Systems; 卷 69).

研究成果: Chapter

Traffic signs
Neural networks
Advanced driver assistance systems

Weighted histogram of oriented uniform gradients for moving object detection

Yang, W. J., Su, Y. X., Chung, P-C. & Yang, J-F., 2020 一月 1, Lecture Notes in Networks and Systems. Springer, p. 250-260 11 p. (Lecture Notes in Networks and Systems; 卷 69).

研究成果: Chapter

Automobile electronic equipment
Intelligent vehicle highway systems
Finite automata
Processing

60-GHz millimeter-wave voltage-controlled oscillators using transformer-tuning technique

Wu, H. J., Chou, C. C., Ku, C. Y., Huang, T-H., Chuang, H-R., Chien, T. K. & Lee, T. H., 2019 一月 16, 2018 Asia-Pacific Microwave Conference, APMC 2018 - Proceedings. Institute of Electrical and Electronics Engineers Inc., p. 1124-1126 3 p. 8617431. (Asia-Pacific Microwave Conference Proceedings, APMC; 卷 2018-November).

研究成果: Conference contribution

Variable frequency oscillators
Millimeter waves
Tuning